ШКОЛА „БУБАЊ“ ОБЕЛЕЖИЛА ЈУБИЛЕЈ
27.03.2014


Школа са домом ученика "Бубањ" Ниш, која ради на територији Градске општине Палилула обележава шест деценија успешног рада. Овим поводом, у сали Позоришта лутака одржана је свечаност и позоришна представа у присуству представника Министарства просвете, бројних гостију из земље и региона. Након поздравне речи Гордане Живковић, директорице Школе са домом ученика "Бубањ" Ниш, о јубилеју школе, научној конференцији, сарадњи са општином Палилула и образовном раду говорио је и Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула. „Поносни смо што у Градској општини Палилула имамо установу која већ шест деценија успешно остварује образовну и васпитну мисију-истакао је председник Џунић. Школа са домом ученика "Бубањ" основана је давне 1953. године као школа и дом глувонеме деце. Данас је то модерна установа која примењује савремена техничка средства и методе у третману особа са многим поремећајима и сметњама у развоју и пример је добре праксе. Задовољство је што се сарадња са сродним установама у Региону успешно остварује. Применом инклузивног образовања у нашем друштву, које сагледава образовање уважавајући различита својства ученика и које је прилагођено сваком ученику, још више су истакли резултате и важну улогу Школе са домом ученика "Бубањ". Залажемо се, нагласио је Џунић, да ове вредности демократије, толеранције и поштовања различитости, имају сталну подршку наше заједнице. Он је пожелео успешан рад учесницима Пете научно-практичне конференције „Слушам и говорим“ и позвао менаџмент школе на учесталију сарадњу.

Гости из Порторожа(Словенија), Бања Луке (РС), Софије (Бугарска), Скопља и Битоља(Македонија), Котора (Црна Гора), Суботице, Београда, Новог Сада, Крагујевца, Ужица, Јагодине, професори са Факултета за специјалну едукацију и рехабилитацију у Београду, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и родитељи деце са великом пажњом гледали су документарни филм о развојном путу Школе а затим и позоришну представу ученика „Лепотица и звер“.

Школа и дом глувонеме деце у Нишу од 1974. године пресељени су у нов, савремено опремљен објекат у насељу "Ледена стена" који задовољава све критеријуме за квалитетно и успешно обрзовање и васпитање ученика. По речима директорке школе Гордане Живковић, школски простор располаже са 18 учионица, 4 кабинета, наставничком канцеларијом, библиотеком, простором за припрему наставника и васпитача за рад као и фискултурном салом. Тим стручњака у саветовалишту који се састоји од дефектолога, психолога и социјалног радника, помаже да се проблематика рано откривене глувоће код деце сагледа са више аспеката и предложе адекватна решења. Школски дом располаже са 22 спаваоне. Школа је протеклих година уложила доста труда и средстава да створи адекватне услове за извођење наставе у средњој школи, а посебно за извођење практичне наставе. Да би деца научила говор и језик, стекла основно образовање и на крају постали фризери, пекари, бравари и шивачи текстила, у овој образовној установи у Нишу, стара се и 20 наставника дефектолога. (ЕКОполис, Д.Видојковић)